„Zawsze ilekroć człowiek się śmieje, przedłuża swoje życie”.

- Curzio Malaparte

www.Pogodynka.co.pl

Pestki NASIONA PAPAJA

NASIONA PAPAJA - Pestki




Zwłaszcza w ostatnich latach popularność papai wzrosła i stała się ona jednym z najczęściej kupowanych owoców do przygotowywania soków i deserów. Wiele osób jedzących te owoce nie wie jednak, że najwięcej właściwości zdrowotnych zawartych jest w nasionach papai.



Zanim jednak je wyrzucisz, dowiedz się jak można je wykorzystać!

Chronią nerki


Nasiona papai dbają o zdrowie Twoich nerek i zapobiegają ich niewydolności,

 a dla osób, które już cierpią z powodu schorzeń tych organów mogą

 być doskonałym uzupełnieniem leczenia. Aby skorzystać z właściwości papai

 możesz żuć jej nasiona 7 razy dziennie.



Oczyszczają wątrobę


Wątroba to jeden z najważniejszych organów ludzkiego ciała, ponieważ jest odpowiedzialna za filtrowanie krwi i oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji, co pozwala uniknąć wielu chorób.



Gdy z wątrobą dzieje się coś nie tak, ucierpieć na tym może cały Twój organizm.

Właśnie dlatego należy zadbać o ten organ i znaleźć naturalny sposób oczyszczania wątroby.



Twoim sojusznikiem są w tym przypadku nasiona papai, które przyniosą ulgę

zwłaszcza osobom cierpiącym na marskość wątroby. Zmiel 5 nasion papai,

wymieszaj je z łyżką stołową soku z cytryny i pij tę mieszankę 2 razy dziennie przez miesiąc.





Poprawią funkcjonowanie jelit


Dzięki zawartych w nasionach papai enzymach o działaniu przeciwpasożytniczym, poprawisz funkcjonowanie swoich jelit.  Obecny w papai alkaloid karpaina pozwala pozbyć się pasożytów jelitowych. Aby skorzystać z tej właściwości, osusz i zmiel nasiona. Następnie rozpuść uzyskany proszek w wodzie i zagotuj. Sproszkowane nasiona papai może wymieszać też z miodem i jeść 2-3 razy dziennie.



Chronią układ trawienny


Nasiona papai mają także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,

 które doskonale wpływają na funkcjonowanie całego układu trawiennego.



Badania udowodniły, że związki zawarte w papai pozwalają

 zwalczyć między innymi salmonellę i gronkowca.

 W tym przypadku dobrze jest jeść 7 nasion 3 razy dziennie.



Wspomagają spalanie tłuszczu


Dodatkową zaletą jest efekt przyspieszonego spalania tkanki tłuszczowej.

 Nasiona papai zapobiegają nadmiernemu odkładaniu się

 w organizmie tłuszczów i cukrów, dzięki czemu procesy trawienne są

 przyspieszone i łatwiej jest pozbyć się zbędnych kilogramów.



Na co jeszcze wpływają pozytywnie nasiona papai?



Już od tysięcy lat nasiona papai były używane jako efektywny środek na pasożyty.

 W obecnych czasach przeprowadzono wiele badań udowadniających,

 że nasiona papai mogą zniszczyć pasożyty przewodu pokarmowego.

 Składniki znajdujące się w nasionach mają zdolność zakłócania procesów

 fizjologicznych pasożytów i ich rozmnażanie się. Posiadanie pasożytów jest

bardzo powszechnym zjawiskiem i większość ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy,

 że je posiada w swoim organizmie. Dlatego warto jeść nasiona nawet

zapobiegawczo. Jak użyć nasion w celu pozbycia się pasożytów, zobacz tutaj.


Nasiona, a także owoc, szczególnie owoc zielonej papai zawiera proteolityczne

enzymy. Wpływają one efektywnie na rozkład niestrawionych białek i ułatwiają

pozbycie się pasożytów.


Utrzymanie dobrego poziomu enzymów trawiennych w organizmie jest kluczowym

 elementem zdrowia. Dzięki odpowiedniej ilości enzymów, środowisko układu

trawiennego normalizuje się i staje się nieprzyjazne dla pasożytów (ilość wytwarzanych enzymów przez organizm spada z wiekiem).

 Enzymy także oczyszczają jelita z nie strawionych, gnijących resztek pokarmów,

w szczególności białka zwierzęcego, które jest słabo przyswajane

 ze względu na nie wystarczającą ilość enzymów i kwasu żołądkowego HCL.


Zalegające i gnijące resztki pokarmów zanieczyszczają cały układ pokarmowy

 i organizm. Zachodnia, standardowa dieta wyróżniająca się spożywaniem cukru,

mąki, mleka i małej ilości błonnika, tworzy doskonale środowisko dla rozmnażania

 się pasożytów, bakterii, nowotworów i grzybów.


Szkodliwe substancje wydalane przez pasożyty i mikroby produkują

setki różnorodnych toksyn, które z łatwością przedostają się poprzez

 ścianki jelita prosto do krwi, a następnie zasiedlają każdą komórkę naszego ciała

 tworząc przy tym sprzyjające warunki rozrastania się komórek nowotworowych.


Nasiona papai także pozytywnie wpływają na stan wątroby. Osoby z uszkodzoną

wątrobą z powodu alkoholu, żółtaczki czy obtłuszczenia wątroby, powinny

spożywać regularnie nasiona papai: dla regeneracji wątroby spożywać kilka

nasion papai 2 x dziennie przez 1 miesiąc. Stosując leki należy się skonsultować

 z lekarzem czy enzymy trawienne nie kolidują z przyswajaniem danego leku.

 Z góry zaznaczę, że lekarze na Zachodzie nie wiedza nic na temat nasion papai,

 a większość z nich nigdy nie spożywała tego owocu.


Nasiona oczyszczają wątrobę i pomagają uwalniać z niej toksyny.

 Osoby ze zdrową wątrobą poprawią pracę wątroby spożywając regularnie

mniejsze ilości nasion.


Nasiona papai posiadają silne oddziaływanie antybakteryjne i antyzapalne.

 Pozytywnie wpływają na zapalenia jelit IBS, wrzody żołądka czy zatrucia

pokarmowe.

Badania wykazały, że ekstrakt sporządzony z tych nasion potrafi zabić

niebezpieczne bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym takie jak E coli,

Salmonella i inne niebezpieczne bakterie powodujące zapalenia układu

pokarmowego. W Centralnej Ameryce wykorzystuje się także nasiona

antywirusowo w leczeniu zakażeniem Dengą,

 (choroba wirusowa przenoszona za pomocą ukąszenia owada).


Jak użyć, co zrobić z nasion papai zobacz tutaj.


Przeciwwskazania.


Osoby w ciąży i matki karmiące nie powinny spożywać nasion papai.

Na dzisiaj żadne badania nie wykazały istniejącego niebezpieczeństwa,

 jest to jedynie stwierdzenie mające na celu zachowanie dystansu

na zasadzie „w razie czego”.


Nasiona papai mogą kolidować z lekami rozrzedzającymi krew.



W Azji od wieków nasiona papai były wykorzystywane jako środek

antykoncepcji ponieważ okresowo obniżają ilość spermy.