„Zawsze ilekroć człowiek się śmieje, przedłuża swoje życie”.

- Curzio Malaparte

www.Pogodynka.co.pl

Papaja - wowoc na szczęście i zdrowie. Papaj

Papaja - właściwości i ciekawostki 

Papaja Owoc Szczęscia Zdrowia i Długowieczności




Papaja pochodzi z Ameryki Południowej (w tym z Meksyku), 
a jej obecność na całym świecie zawdzięczamy konkwistadorom,
 którzy przywieźli nasiona papai do innych państw świata.



Zacznijmy od tego, że papai nie da się łatwo zdobyć jeśli nie mieszka się
 w dużym mieście, a nawet wtedy bywają z tym problemy. 
Wysyp tego owocu w sklepach następuje przede wszystkim w sezonie jesiennym.
 Zazwyczaj można ją znaleźć w tych większych marketach,
 aczkolwiek cena papai jest dość wysoka i waha się od około 10 do kilkunastu
 złotych
 za sztukę. Co ciekawe, w krajach, z których jest importowana,
kosztuje zazwyczaj „grosze”, więc będąc na zagranicznej wycieczce
 w egzotycznym miejscu i zauważając
 ją na miejscowych bazarach, grzechem byłoby nie skorzystać z okazji. 






Co dobrego ma papaja? 



Papaja jest niskokaloryczna i nie zawiera cholesterolu,
 poza tym jest bogatym źródłem witamin i minerałów.
 Zawiera m.in. bardzo dużo witaminy C (więcej od popularnych cytrusów),
 witaminę A, witaminy z grupy B, flawonoidy, potas i wapń. 



Papai jest przypisywane wiele korzyści dla zdrowia:
ułatwia trawienie i reguluje układ trawienny,
wzmacnia serce i układ krwionośny,
ulepsza proces krzepnięcia krwi (zawiera fibryny),
pomaga redukować wagę,
ma dobroczynne działanie dla skóry,
może być pomocą w walce z ciężkimi chorobami, takimi jak cukrzyca czy nowotwór.

To właśnie ze względu na swoje liczne właściwości zdrowotne papaja nazywana
 jest „Owocem Aniołów”.



NASIONA PAPAJA - Pestki

Zwłaszcza w ostatnich latach popularność papai wzrosła i stała się ona
 jednym z najczęściej kupowanych
 owoców do przygotowywania soków i deserów. Wiele osób jedzących te owoce 
nie wie jednak,
 że najwięcej właściwości zdrowotnych zawartych jest w nasionach papai. 
Zanim jednak je wyrzucisz, dowiedz się jak można je wykorzystać!
Chronią nerki

Nasiona papai dbają o zdrowie Twoich nerek i zapobiegają ich niewydolności,
 a dla osób, które już cierpią z powodu schorzeń tych organów mogą
 być doskonałym uzupełnieniem leczenia. Aby skorzystać z właściwości papai
 możesz żuć jej nasiona 7 razy dziennie.

Oczyszczają wątrobę
Wątroba to jeden z najważniejszych organów ludzkiego ciała, ponieważ jest
 odpowiedzialna
 za filtrowanie krwi i oczyszczanie organizmu ze szkodliwych substancji,
 co pozwala uniknąć wielu chorób.

Gdy z wątrobą dzieje się coś nie tak, ucierpieć na tym może cały Twój organizm. 
Właśnie dlatego należy zadbać o ten organ i znaleźć naturalny sposób 
oczyszczania wątroby.

Twoim sojusznikiem są w tym przypadku nasiona papai, które przyniosą ulgę 
zwłaszcza osobom cierpiącym na marskość wątroby. Zmiel 5 nasion papai, 
wymieszaj je z łyżką stołową soku z cytryny i pij tę mieszankę 2 razy dziennie
 przez miesiąc.


Poprawią funkcjonowanie jelit

Dzięki zawartych w nasionach papai enzymach o działaniu przeciwpasożytniczym,
 poprawisz funkcjonowanie swoich jelit.
 Obecny w papai alkaloid karpaina pozwala pozbyć się pasożytów jelitowych.

Aby skorzystać z tej właściwości, osusz i zmiel nasiona.
 Następnie rozpuść uzyskany proszek w wodzie i zagotuj.
 Sproszkowane nasiona papai może wymieszać też z miodem i jeść 2-3 razy dziennie.

Chronią układ trawienny
Nasiona papai mają także właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne,
 które doskonale wpływają na funkcjonowanie całego układu trawiennego.

Badania udowodniły, że związki zawarte w papai pozwalają
 zwalczyć między innymi salmonellę i gronkowca.
 W tym przypadku dobrze jest jeść 7 nasion 3 razy dziennie.

Wspomagają spalanie tłuszczu
Dodatkową zaletą jest efekt przyspieszonego spalania tkanki tłuszczowej.
 Nasiona papai zapobiegają nadmiernemu odkładaniu się
 w organizmie tłuszczów i cukrów, dzięki czemu procesy trawienne są
 przyspieszone i łatwiej jest pozbyć się zbędnych kilogramów.

Jak schudnąć dzięki nasionom papai?
Oczywiście właściwością papai,
 na którą najwięcej osób zwraca uwagę jest właśnie jej działanie wspomagające 
chudnięcie. Jeśli i Ciebie zainteresował ten punkt,
 czytaj dalej i poznaj 3 proste triki, które pomogą Ci pozbyć się zbędnych kilogramów.

Pamiętaj jednak, że kluczem do sukcesu jest cierpliwość oraz zmiana nawyków
 żywieniowych i regularne ćwiczenia fizyczne.

Numer 1
Jedz 12 nasion papai codziennie i pij herbatę grejpfrutową na pusty żołądek.
 Stosuj tę metodę przez 15 dni z rzędu, a następnie zrób sobie 15 dni przerwy.

Numer 2
Dodaj 15 nasion papai do soku grejpfrutowego lub połykaj je jak tabletki, popijając sokiem. 
Sok grejpfrutowy poprawi Twoje trawienie i pomoże Ci spalić nadmiar tkanki tłuszczowej.

Numer 3
Żuj kilka nasion papai lub dodawaj je do sałatek i sosów.
 Nada im to ostry smak, nieco podobny do musztardy, więc stosuj nasiona
 z umiarem.


Na co jeszcze wpływają pozytywnie nasiona papai?

Już od tysięcy lat nasiona papai były używane jako efektywny środek na pasożyty.
 W obecnych czasach przeprowadzono wiele badań udowadniających,
 że nasiona papai mogą zniszczyć pasożyty przewodu pokarmowego.
 Składniki znajdujące się w nasionach mają zdolność zakłócania procesów
 fizjologicznych pasożytów i ich rozmnażanie się. Posiadanie pasożytów jest 
bardzo powszechnym zjawiskiem i większość ludzi nawet nie zdaje sobie sprawy,
 że je posiada w swoim organizmie. Dlatego warto jeść nasiona nawet 
zapobiegawczo. Jak użyć nasion w celu pozbycia się pasożytów, zobacz tutaj.

Nasiona, a także owoc, szczególnie owoc zielonej papai zawiera proteolityczne 
enzymy. Wpływają one efektywnie na rozkład niestrawionych białek i ułatwiają 
pozbycie się pasożytów.

Utrzymanie dobrego poziomu enzymów trawiennych w organizmie jest kluczowym
 elementem zdrowia. Dzięki odpowiedniej ilości enzymów, środowisko układu 
trawiennego normalizuje się i staje się nieprzyjazne 
dla pasożytów (ilość wytwarzanych enzymów 
przez organizm spada z wiekiem).
 Enzymy także oczyszczają jelita z nie strawionych, gnijących resztek pokarmów, 
w szczególności białka zwierzęcego, które jest słabo przyswajane
 ze względu na nie wystarczającą ilość enzymów i kwasu żołądkowego HCL.

Zalegające i gnijące resztki pokarmów zanieczyszczają cały układ pokarmowy
 i organizm. Zachodnia, standardowa dieta wyróżniająca się spożywaniem cukru, 
mąki, mleka i małej ilości błonnika, tworzy doskonale środowisko dla rozmnażania
 się pasożytów, bakterii, nowotworów i grzybów. 

Szkodliwe substancje wydalane przez pasożyty i mikroby produkują 
setki różnorodnych toksyn, które z łatwością przedostają się poprzez
 ścianki jelita prosto do krwi, a następnie zasiedlają każdą komórkę naszego ciała
 tworząc przy tym sprzyjające warunki rozrastania się komórek nowotworowych.

Nasiona papai także pozytywnie wpływają na stan wątroby. Osoby z uszkodzoną 
wątrobą z powodu alkoholu, żółtaczki czy obtłuszczenia wątroby, powinny 
spożywać regularnie nasiona papai: dla regeneracji wątroby spożywać kilka 
nasion papai 2 x dziennie przez 1 miesiąc. Stosując leki należy się skonsultować
 z lekarzem czy enzymy trawienne nie kolidują z przyswajaniem danego leku.
 Z góry zaznaczę, że lekarze na Zachodzie nie wiedza nic na temat nasion papai,
 a większość z nich nigdy nie spożywała tego owocu. 

Nasiona oczyszczają wątrobę i pomagają uwalniać z niej toksyny.
 Osoby ze zdrową wątrobą poprawią pracę wątroby spożywając regularnie 
mniejsze ilości nasion.

Nasiona papai posiadają silne oddziaływanie antybakteryjne i antyzapalne.
 Pozytywnie wpływają na zapalenia jelit IBS, wrzody żołądka czy zatrucia 
pokarmowe. 
Badania wykazały, że ekstrakt sporządzony z tych nasion potrafi zabić 
niebezpieczne bakterie znajdujące się w układzie pokarmowym takie jak E coli, 
Salmonella i inne niebezpieczne bakterie powodujące zapalenia układu 
pokarmowego. W Centralnej Ameryce wykorzystuje się także nasiona 
antywirusowo w leczeniu zakażeniem Dengą,
 (choroba wirusowa przenoszona za pomocą ukąszenia owada).


Na co jeszcze pomaga papaja?


Chroni przed chorobami serca, utlenianiem się i odkładaniem w żyłach tłuszczy,
 chroni żyły przed stwardnieniem i uszkodzeniem, zapobiega przed zawałem
 i wylewem krwi do mózgu, wspomaga także wzrok.

Papaja wywiera bardzo pozytywny wpływ na układ trawienny,
 zapobiega nowotworom jelita, wrzodom żołądka, pomaga w odbudowaniu
 ścianek uszkodzonego jelita (IBS), pomaga w likwidowaniu zapaleń w układzie
 trawiennym, wspomaga trawienie i oczyszczanie organizmu z zalegających 
toksycznych substancji pokarmowych i uszkodzeń struktury DNA. 

Spożywając papaję wieczorem i wstając rano następnego dnia,
poczujemy się lekko, ponieważ to co spożyliśmy poprzedniego dnia zostanie
dobrze strawione. Dzięki temu niestrawione resztki pokarmów
 nie zalegają i nie zatruwają naszego organizmu, wręcz przeciwnie,
 papaja pomaga dobrze i w naturalny sposób oczyścić nasz układ trawienny,
 "zdezynfekować" go i zregenerować.
Więcej na ten temat, zobacz nasz film poniżej.

Papaja ma silne działanie antyzapalne. Osoby z autoimmunologicznymi 
chorobami tak jak np. astmą, reumatyzmem, artretyzmem, a także wszelkimi
 innym problemami mogą zmniejszyć swoje dolegliwości poprzez codzienne
 spożywanie papai. Papaja doskonale wspomaga układ odpornościowy i dzięki
 antybakteryjnym i antywirusowym właściwościom zapobiega i łagodzi 
przeziębienia, sezonowe infekcje i grypię.

Oto niektóre składniki podane w % zalecanej dziennej dawki.

1 świeża papaja 280 gr zawiera:

Witamina C 220 % 

Kwas foliowy 25 %

Witamina A 14%

Magnez 14 %

Potas 14 %

Miedź 13 %

Kwas pantotenowy 10 %


Przeciwwskazania.



Osoby w ciąży i matki karmiące nie powinny spożywać nasion papai. 
Na dzisiaj żadne badania nie wykazały istniejącego niebezpieczeństwa,
 jest to jedynie stwierdzenie mające na celu zachowanie dystansu 
na zasadzie „w razie czego”.

Nasiona papai mogą kolidować z lekami rozrzedzającymi krew.


W Azji od wieków nasiona papai były wykorzystywane jako środek 
antykoncepcji ponieważ okresowo obniżają ilość spermy.